3 petten: kanjertraining voor volwassenen

Stop! Genade! Stop nou! Ik geef me over! Ik hoor het mezelf nog zeggen, als ik als kind geplaagd werd. Gekieteld. Ik kon echt niet tegen kietelen. Genade dus. Ik geef me over. Wat een irritante plagerijtjes. Ken jij ze ook?

Weet je nog wat er gebeurde als je je overgaf? Dan was het kussengevecht of de kietelpartij meestal meteen over. Weet je waarom? Zolang jij je blijft verzetten, vechten misschien wel tegen de situatie, is het ‘leuk’ voor de ander om door te gaan. En dat doet ie dan ook. Hij heeft je in zijn macht op dat moment. En dat willen plagers en pesters graag. Bewust of niet. Het maakt ze groot, sterk. Krachtig op hun manier. Op dát moment.
En als je je overgeeft? Dan accepteer jij de situatie zoals die is. Dan stop je met tegenstribbelen. Dan loop je weg en doorbreek je de macht van de ander. Want dan is het ineens niet meer ‘leuk’.

De pet van de kanjer

Op de school van mijn kinderen werken ze met de Kanjertraining. Je kunt verschillende petten ophebben die je gedrag vertegenwoordigen. Een zwarte pet voor pesters. Een rode pet voor meelopers die uitlachen. Een gele pet voor het kleine bange konijntje en de witte pet (met een randje rood, geel of zwart) voor de kanjer. Ik ben vanaf het eerste moment onder de indruk van dat principe. Riep mijn dochter van 4 Stop. Hou op! Dat vind ik niet leuk’ dan wist ik, hier spreekt een ‘witte pet’ die voor zichzelf opkomt.

Ik herinner me de ouderavond met uitleg over de kanjertraining. En hoe de tranen over mijn wangen stroomden. Zo blij dat dit bestaat. Dat hier zoveel aandacht voor is. Zo blij met het enorme effect ervan. Zo blij voor de kinderen. En tegelijkertijd voelde ik mijn pijn van de pesterijen vroeger. Mijn god, wat had ik dit graag toen geleerd. Wat had ik hier veel aan gehad. Mijn hele leven. Wat als ik dit had kunnen toepassen…

Acceptatie. Overgave.

Ik begon vanmiddag te schrijven over overgave, omdat ik me gisteren MOEST overgeven aan de situatie op het spoor. Geen treinen. Omreizen. Een andere stremming. Nog meer omreizen. Met vier treinen uiteindelijk thuis. De overgave zat ‘m toen in: ik kan de situatie niet veranderen. Ik kan ‘m alleen maar accepteren en blij zijn dat ik met trein en al ‘in beweging ben’. Overgave dus. Acceptatie.

Kanjertraining voor volwassenen

Het principe van de Kanjertraning KUN je ook nu, als volwassene toepassen.  Denk eens aan een situatie met iemand anders waarin je je heel rot voelt.  Gatver. Je bent bang voor de reactie van de ander, je hebt dus de gele pet van het bange konijntje op.

 1. Beschrijf de situatie eens vanuit jouw perspectief. Wat gebeurt er? Waarom voelt het zo? Wat doe je zelf, wat doet de ander? Benoem je emoties.  Alles wat JIJ op dat moment ervaart.Heb je alles benoemd of opgeschreven? Opschrijven is nog beter, dan orden je meteen je gedachten en kun je het teruglezen.
 2. Schakel dan over naar het perspectief van de ander. Hoe vindt hij de situatie? Welke kleur pet heeft hij op denk je? Waar komt zijn frustratie vandaan? Is hij geïrriteerd door iets van eerder die dag? Schrijf alles op wat hij ziet en voelt. Luister naar wat hij hoort in jullie gesprek.Alles.
 3. Schakel dan het perspectief van een onafhankelijke buitenstaander in. Iemand die jullie niet kent en van een afstand naar jullie kijkt. Wat ziet en hoort hij? Iemand die troost nodig heeft? Iemand die zich eenzaam voelt? Iemand die graag advies wil hebben, of geven. Iemand die zo graag gehoord wil worden. Twee mensen die veel om elkaar geven?

 

Ik realiseerde me van de week een paar keer ‘Dit is een petten-situatie,’. En merkte dat ik anders reageerde. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Wat denk ik? Wat zou de ander nu willen of voelen. Zelfs de buitenstaander kwam voorbij. Dat was krachtig! Want ik was veel meer in het NU, terwijl ik observeerde!
Een keer had ik trouwens wel de hulp nodig van een echte buitenstaander die me buitenstaander-tips gaf. Dát kan natuurlijk ook.

Wat gebeurt er als jij de drie petten opzet?

Hier is mijn uitnodiging voor jou. De volgende keer dat jij emotioneel reageert op iemand, kijk eens wat er gebeurt als je de 3 petten opzet. Die van jezelf, die van de ander en van de buitenstaander. Je mag er ook achteraf rustig over nadenken hoor, dat heb ik ook gedaan.
Kijk wat er gebeurt en verras jezelf! Ik werd er milder en liefdevoller van. Ik ben benieuwd wat het met jou doet.

Zo’n observatie kun je heel goed vanuit je hart schrijven. Je mag gewoon opschrijven wat er in je opkomt. Dat kan iets kleins zijn, of hele ‘grote’ gevoelens zijn. Wil de ander meer liefde ervaren. Wil jij gehoord worden? Ben je bang voor de relatie die jullie hebben. Er kan van alles opkomen. Schrijf het gewoon op. Oordeel niet. Alles wat je schrijft is goed.

Wil jij weten hoe je kunt schrijven vanuit je hart? Wil je het ervaren en  oefenen met korte schrijfoefeningen? Vraag dan mijn mini ebook Schrijvend luisteren naar je hart aan. Stuur me een email en ik stuur ‘m je zo snel mogelijk.

41 reacties op “3 petten: kanjertraining voor volwassenen”

 1. Oké, zeer interessant!! Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van pesten, en ik denk dat deze Kanjertraining heel erg bruikbaar is, Misschien moeten we maar eens met elkaar praten? Ik wil hier dolgraag meer over weten! Warme groetjes, Sarah

 2. We hebben allemaal van die ingesleten reactie patronen, het is inderdaad goed om je daar eens met een afstandje naar te kijken en na te gaan of je inderdaad zo echt wilt reageren op een situatie. Goede blog!

 3. Als juf heb ik mij altijd afgevraagd waarom we soms van kinderen dingen eisen, die we zelf nog niet veens onder de knie hebben.
  Leuk dat je dat gat opvult!
  Succes!

 4. Super blogartikel. In dergelijke situaties plaats ik mij altijd in de situatie van mijn gesprekspartner en voel ik ook echt wat hij/zij ervaart. Het principe van de buitenstaander lijkt me een aanrader om objectief te blijven en alles vanop een afstand te overdenken. Ook om jezelf te leren afschermen en niet te verdrinken in de emoties van de ander. Leuk beeld met de petjes trouwens!

 5. Grappig, ik gebruik wel de Zes Denkhoeden van Edward de Bono. Een methode voor creatief denken. Dus ook met hoofddeksels, nooit geweten dat Kanjertraining ook hoofddeksels gebruikt. Geweldig doel ik hoop dat je veel kinderen mag helpen.

  1. Toen ik de ‘volwassen’ versie met de 3 petjes laatst leerde, moest ik aan de kanjertraining denken, Aan hoe dat eigenlijk op dezelfde manier werkt. Vandaar mijn verbinding tussen de twee.

   Groetjes, Marije

 6. Wat een mooi artikel Marije. Een mooie spiegel inderdaad om het naar de kindsituatie naar de volwassene te vertalen. Een mooie toevoeging ook voor mij is de rol van de buitenstaander, daar was ik me nog niet zo van bewust.

 7. Is heel herkenbaar. Mijn valkuil is dat ik te snel de pet van die ander opzet en mijn eigen pet en gewilde pet vergeet. Door een assertiviteitstraining is hier wel wat meer verandering ingekomen en kan ik ( meestal) makkelijker relativeren en dus kijken wat de gewilde pet is.

 8. Ik ben bekend met de kanjer training, school van mijn kindjes heeft het ook toegepast. Wat goed dat je het hebt kunnen omzetten naar volwassenen. Want ook al zijn we ‘volwassen’ ook wij kunnen zo nu en dan hulp gebruiken in het omgaan met dit soort situaties.

 9. Wat een leuke en creatieve manier om zo naar de situatie kijken, en daardoor i.p.v. erin gezogen te worden, een toekijker te worden. Dat geeft direct ruimte.
  Dank je wel.

 10. Wat een fijne blog en wat zijn de tips nuttig! Ik herken me hier ook in, dat ik het liefste zoiets had gehad toen ik zelf nog op de basisschool zit. Fijn dat scholen hier tegenwoordig veel bewuster mee omgaan!

 11. Mooie techniek, die ga ik zeker uitproberen!
  En ook heel herkenbaar, ik zag laatst in de speeltuin (als buitenstaander) een pester, een meeloper en een gepeste. En ineens was het me zo duidelijk hoe de rollen waren verdeeld en hoe de houding van de gepeste de pestkop aanmoedigde om door te gaan. En hoe de meeloper bijna niet anders kon dan meelopen. En hoe de pestkop vooral met zichzelf in de knoop zit en dit op andere botvierde.

  Ik hoop dat als mijn dochter volgend jaar naar school gaat, de kanjertraining ook wordt geleerd. Anders ga ik het zeker voorstellen!

  1. Mooi !!!! Maar op school zijn de petten wel iets anders. Je kunt met een hele groep buitenstaanders ook het pesten tegengaan door samen bij de gepeste te gaan staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.