Mijn levensverhaal: Wat ik als 6-jarige leerde over het leven

speak from your heartIedereen heeft een verhaal dat verteld mag worden. Het is een belangrijke zin voor mij en je komt ‘m op verschillende plekken op mijn site tegen. Vandaag deel ik een stukje van mijn levensverhaal met jou, en welke levenslessen ik toen leerde.

Als klein meisje van 6 jaar moest ik nogal vaak naar het ziekenhuis. Veel verschillende artsen. Duizenden afspraken (voor mijn gevoel). Niet fijn. En dat is het grootste understatement dat ik maar kan bedenken. Vooral dat ene onderzoek dat wel steeds weer terugkwam. Pijnlijk. Koud. Eng. Ik snapte er niks van. Ik was bang en schaamde me voor de plaatjes die ik erbij in mijn hoofd maakte. Mijn fantasie sloeg nogal op hol. Hoe groot, eng en angstaanjagend het was. Ik het maakte. Want ik was nog maar een meisje van 6 en wist niet hoe ik ermee om moest gaan. Ik durfde aan niemand te vertellen hoe ik me echt voelde.

Levenslessen

Wat ik op dat moment deed en leerde was bepaald niet optimaal.

 • Ik kon niemand vertellen wat ik echt voelde.
  Echt niemand. Dacht ik.
 • Ik sloot mezelf af voor mijn gevoel.
  Het was beter om helemaal niks te voelen dan alle pijn en angst.
 • Ik sloot mezelf af van mijn hart.
  Ik kon me niet voorstellen dat er iets goeds was in deze situatie.
 • Ik verstopte mezelf.
  Geheimhouden wat er echt in me omging leek een betere optie dan mijn gevoel uiten.
 • Ik bouwde een gigantische muur om me heen.
  Een muur die steeds hoger en dikker werd.

Ik dealde met de situatie met de beleving van een 6-jarige. Snapte er niks van. Deed wat ik deed omdat ik dacht dat dat het beste was. Ik had geen flauw idee dat die overtuigingen die ik creëerde voor mezelf, die beslissingen die ik toen nam, mijn hele leven zouden beïnvloeden. Maar daarover een volgende keer meer.

Dit ben ik

Het échte verhaal van mijn leven, waaronder die ervaring als 6-jarig meisje, heb ik bijna mijn hele leven geheimgehouden. Verstopt. Voor iedereen. Tot een paar jaar geleden. Toen heb ik het aan een paar mensen verteld en daarna weer snel weggestopt.

Maar nu is het tijd. Tijd om uit mijn schaduw te stappen. Tijd om mijn muur af te breken. In mijn licht te gaan staan. En daar hoort bij dat ik het echte verhaal vertel.Mijn levensverhaal, mét de lessen die ik ervan geleerd heb. Al zie ik die lessen NU pas.
Doodeng. Maar dit is wie ik ben. Wie ik écht ben.

Herken je iets?

En als jij op welke manier dan ook, in welke situatie dan ook, jezelf ook hebt afgesloten voor je gevoel, voor wat je hart je wil zeggen, dan herken je misschien iets van wat ik schrijf. Als jij hebt ‘besloten’ (net als ik toen) dat je niet wilt of kunt voelen wat je echt voelt… Dan hoop ik dat je ziet dat je niet alleen bent. Nooit. Dat er een weg naar buiten, in het licht is. Ook als je hem nu nog niet ziet, dan vertel ik je dat die weg er is.

Waardevolle ervaringen

Ik zie nu pas (en ik bedoel letterlijk pas sinds twee weken) dat mijn ervaringen van toen waardevol zijn geweest. Niet alleen hebben ze me gevormd tot wie ik nu ben. Want als ik dát niet had meegemaakt, had ik een heel ander leven gehad.

Wat ik me ook realiseer is dat mijn verhaal misschien JOU kan helpen. Maar dan moet ik het wel met je delen. En dat doe ik nu. Hoe doodeng ik het ook vind. Al is er maar 1 iemand die ik ermee kan helpen… dan is het het WAARD.

Hoe doodeng ik het vind om het te gaan delen met jou, uit zich in allerlei dingen die ik tussendoor wil gaan doen. Koffie zetten. Even naar de wc. Het mooiste plaatje vinden om bij mijn blog te zetten. De vuilnisbak legen… allemaal van die huis-tuin-en-keuken dingen om maar niet te doen wat nu ECHT belangrijk is…
Dus, dat kopje koffie wordt maar koud. De vuilnisbak kan vanmiddag ook nog. Het plaatje maakt niet uit. Ik ga het plaatsen. En wel nu.

Jouw levensverhaal

Voel jij diep van binnen dat je iets van jouw verhaal met mij wil delen? Of wil je ontdekken of zelf schrijven je kan helpen om je te uiten?

Aarzel dan niet om me te mailen (marije @ marijehoogland.nl). Ook (en vooral) als je het eigenlijk niet durft. Ik hoor heel graag van je!

Zelf schrijven vanuit je hart?

Schrijven kan een prachtige manier zijn om te gaan luisteren naar wat jouw hart je wil vertellen. Ben je nieuwsgierig hoe jij ook kunt schrijven vanuit je hart? En ervaren hoe je daardoor jouw verhaal kunt opschrijven? Stuur me een email en ik stuur jou mijn kleine e-book Schrijven vanuit je hart.

1 reactie op “Mijn levensverhaal: Wat ik als 6-jarige leerde over het leven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.