Ont-moeten geeft jezelf ruimte

ont-moeten geeft ruimte‘Moeten blokkeert alle creativiteit, al je creatie.’Ik hoor het Maartje vanmiddag zeggen, en ik weet dat het klopt. En toch. Ik stop mijn creativiteit omdat ik van mezelf veel vaker een blog MOET schrijven. Dat ‘hoor’ ik toch te doen? Dat is toch wat ik doe? Schrijven! Absoluut. En toch komt er geen letter uit mijn pen, laat staan een blog.

Alles wat je van jezelf MOET, leg je jezelf op. Of leggen anderen je op, omdat ze het van je verwachten. Je huis moet netjes en schoon zijn. Die ene klant moet je vandaag echt bellen. Je moet op tijd eten, anders liggen de kids zo laat in bed.

Je moet… je moet…  (vul zelf maar in) En er gebeurt niks. Of juist het tegenovergestelde. Herkenbaar?

 

Op het woord MOETEN zit zoveel weerstand. Voel je dat? Je kan er bijna boos om worden (WIE zegt mij dat ik iets MOET?!) Merk je dat je in de ankers schiet? Je zet er alles mee stil. Letterlijk. Zoals die woorden die echt niet op papier verschijnen omdat het moet. Het zorgt alleen maar voor strijd. Met jezelf. Met ‘ik wil wel, maar het lukt niet’. Of er gebeurt iets waardoor je veel later dan de bedoeling was aan tafel zit. Weg rustige avond.

Als je loslaat

Wat gebeurt er als je het moeten loslaat? Als je jezelf ontdoet van het moeten. Jezelf ONT-moet? Als het niet meer HOEFT. Als je loslaat dat je huis altijd spik en span moet zijn. Iets van je perfectionisme loslaat? Alle verwachtingen die je van jezelf hebt? Wat is daarvoor nodig? Wat mag jij loslaten? Hoe kom jij wel weer in actie, op een manier die helemaal bij jou past. Je hebt jezelf immers ONT-moet.

‘Moeten blokkeert alle creativiteit, al je creatie’

–  Maartje Koper

De laatste weken leer ik steeds meer om vragen te stellen. Positieve vragen. Vragen die helpen om los te komen van de verkramping van het moeten. En hulp vragen. Zoals vanmiddag, toen ik Maartje vroeg hoe ik uit het ‘ik MOET blogs schrijven’ kan komen.

Haar antwoord verbaast me niet. ik wist het eigenlijk wel. Maar voor nu geeft het me RUIMTE. Dat is wat loslaten vandaag voor mij creëert. Ik ging schrijvend ineens de vraag beantwoorden die ze me ook nog stelde. Dat gaf me rust en ruimte om door te schrijven. Mijn eigen liefde voor het schrijven weer te voelen en ja, dan rolt er dus ook zomaar een blog uit mijn pen. Hoewel… zomaar? Nee, dat is het niet. Het is een bewuste keuze om inspiratie toe te laten. Een bewuste keuze om te ont-moeten. De inspiratie te laten komen door te doen wat ik het liefste doe: Schrijven.

Hoe kan jij jezelf ont-moeten?

Herken jij iets van mijn verhaal? Ik denk het wel, zeker als je nu nog leest. Ben jij kritisch op jezelf? Op wat je doet en denkt? (oei, dat stemmetje kan zo tekeer gaan in je hoofd…) Moet het wel GOED zijn? Een tikkeltje perfectionistisch misschien? Vind je dat je dat ene dat nu al weken op je lijstje staat, écht moet gaan doen en blokkeer je juist compleet?

Hoe kan jij wat ruimte voor jezelf scheppen?

De ruimte om los te laten. Ruimte om niet te moeten.

Ruimte om te vertrouwen. Te weten dat het dan wel komt. Omdat je dat nog wel weet van een vorige keer. Wat het ook is dat je wilt creëren. Iets in je bedrijf, of iets in je gewone dagelijkse leven.

Hoe ont-moet jij jezelf? Welke vragen kan je stellen om niet meer zoveel te moeten? Waarmee creëer jij ruimte en rust voor jezelf?

Laat het weten in de reacties onder dit blog. Laten we elkaar inspireren. Vaak is één zin, of één vraag genoeg om de inspiratie aan te wakkeren. Ik ben benieuwd!

2 reacties op “Ont-moeten geeft jezelf ruimte”

 1. Anneke Wilbers

  Hoi Marije,
  Bij mij werkt het goed om mezelf de volgende vraag te stellen: Als …… (Dat wat ik zo nodig MOET) er nu niet zou zijn, wat zou ik dan doen?
  Meestal is je directe antwoord flink confronterend en verhelderend.
  Geniet van je eigen harte-antwoorden.

  Liefs,

  Anneke Wilbers

 2. Een van de manieren die bij mij helpt om te ont-moeten is de ontmoeting met andere mensen. Ontmoeting van hart tot hart. Dan kom ik er achter dat ik minder moet en dat ik meer wil. En dan wordt het leven mooier en betekenisvoller.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.