Jouw belangrijkste relatie ooit

hart in het zand‘Ben je nog verliefd?’ Wát een confronterende vraag was dat. Al snapte ik toen nog niet HOE confronterend. Alhoewel… dik 20 jaar later komt ‘ie zomaar ineens boven borrelen. Maar nu hoor ik de fluistering van mijn hart wel en ik luister. Nieuwsgierig naar wat mijn hart er nu over wil vertellen. En dat is veel meer dan over de relatie die ik tóen had.

Wat een rare vraag vond ik het. ‘Ben je nog verliefd?’ Eh… Nee… niet verliefd. Liefde heet dat nu. Ik was 20, een half jaar getrouwd. Zoiets. En in mijn beleving was er liefde. Geen verliefdheid meer.

‘Nee, dat is nu gewoon houden van’ was mijn antwoord.

Nu ik het zo opschrijf doet het me pijn. Jemig wat wist ik weinig over liefde. Echte liefde. Geen idee of ik het ooit geleerd heb.

Is dichtklappen de oplossing?

Misschien was mijn overtuiging wel dat ik niet van iemand kon houden. Want dat was moeilijk. Lastig. Deed pijn ook. En dat wilde ik niet. Ik heb in ieder geval ergens in mijn leven de overtuiging over mezelf heen gestort dat ik geen NEE kon zeggen. Want dan had ik de poppetjes aan het dansen. Dan was er narigheid. Ruzie. En dat wilde ik niet. Ik wilde de vrede bewaren. En daar moest ik heel veel voor doen. Of eigenlijk… laten. Ik kon dus echt geen NEE zeggen. Ook al zou ik dat best willen. Maar dat durfde ik absoluut niet. Ik was zo bang voor de reacties. En zei dus maar niets en klapte dicht. Dan kwam er letterlijk geen woord meer uit mijn mond.

Bepaald geen oplossing, maar ik had geen idee hoe ik het anders moest doen. Ik bouwde stug verder aan de muur om mij heen.

Wake up call

Ik was er gewoon niet zo goed in. Relaties. Ja hèhè… NU snap ik dat wel. Als ik niet echt een goede relatie met mezelf had, hoe kon ik er dan voor iemand anders zijn. Dat lukt niet.

 

De belangrijkste relatie die je hebt,

is de relatie met degene die je in de spiegel ziet.

 

Wow. Wat een uitspraak. Dat deed mijn begrip van relaties op z’n grondvesten schudden. Eén zin tijdens een coachingscall. Ik hoorde het… en m’n mond viel open van verbazing. Positieve verbijstering misschien wel. Ik luisterde die week nog een paar keer naar de opname van het gesprek en ineens viel het kwartje. Dit gaat ECHT over MIJ. Ik ben belangrijk. Ik mag mezelf belangrijk vinden. Over een “wake up call” gesproken!

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt?

De vraag NU is: Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Hoe belangrijk vind jij jezelf. Cijfer je jezelf liever weg? Weggedoken in een klein donker hoekje? Zeg je niks? Of juist altijd JA? Of zorg jij goed voor jezelf, hou je van jezelf en kan je daarom van anderen om je heen houden? En voor ze zorgen?

De belangrijkste relatie die je hebt, is de relatie met degene die je in de spiegel ziet. Echt. Tijd om verliefd te worden op jezelf.

Ben jij benieuwd wat ‘degene die je in de spiegel ziet’ jou wil vertellen?
Wil je meer (of voor het eerst) gaan luisteren naar de fluisteringen van je hart?
En wil je ontdekken of schrijven je daarbij kan helpen?

Vraag dan nu mijn mini ebook Schrijvend luisteren naar je hart aan. Stuur me een email en je krijgt het zo snel mogelijk.

1 reactie op “Jouw belangrijkste relatie ooit”

  1. Mooi geschreven, herkenbaar ook. Tegenwoordig loop ik wel een langs de spiegel en denk ik; ik hou van die vent. De eerste keer dat me dat gebeurde schaamde ik me er nog voor. Zoveel beter nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.