Pomodoro en huiswerk: een prima combinatie!

9899382_sPff. Dat is lastig… Huiswerk moeten maken als je er geen zin in hebt. Als je naar buiten in de sneeuw wilt. Als je naar de dwarrelende sneeuwvlokjes wilt kijken. Dan IS het toch gewoon ‘onmogelijk’ om je te concentreren op topografie? Wat maakt het nou uit waar Oosterhout en Valkenswaard liggen? Herkenbaar?

Het is een flinke worsteling. Ook voor mij, omdat ik allerlei manieren bedenk die misschien wel helpen. Maar die het tegenovergestelde effect hebben. En toch, uiteindelijk heb ik iets gevonden. We gebruiken de Pomodoro-techniek: 25 minuten geconcentreerd werken, en dan 5 minuten pauze. De eerste pauze is nu een feit. Die 25 minuten zaten we samen aan tafel, naast elkaar te werken. Ik kán helpen als ze het wil, óf gewoon verder gaan met schrijven aan dit bog. Als ik vooral maar niet teveel op haar let.

 

Beloning: Pauze!

Hoe vind jij het om geconcentreerd bezig te ‘moeten’ zijn? Terwijl er zoveel is om mee bezig te zijn… Lastig hè? Vooral met dingen die je niet zo leuk vindt om te doen.  En toch krijg je het meeste gedaan als je in blokken werkt. Incusief ontspanning. Je brein houdt daarvan. 25 minuten is overzichtelijk. Duidelijk. Heel concreet. En die 5 minuten pauze iedere keer? Ze werken als een beloning. Je hebt iets fijns in het vooruitzicht. Even ontspannen. Ga in ieder geval even van de plek af waar je werkt.Een kopje koffie of thee maken. Even bewegen. Even Facebook checken. Of, zoals mijn dochter, heel even tv kijken. Dat de vijf minuten er plotseling tien zijn, maakt mij niets uit. We gaan na de pauze weer gewoon aan het werk. Dáár ging het om.

Pomodoro-techniek

Ik heb laatst een pomodoro-app op mijn telefoon gezet. Nu hoef ik alleen nog maar op een knopje te drukken om de 25 minuten te starten. Of om de pauze af te laten tellen. En me eraan te houden. Heel handig! En ja, ook dat ‘eraan houden’ is een kunst op zich. Maar dat leer ik steeds beter. Gewoon doen namelijk. Niet over nadenken. Concentreren. Gewoon doen.

Mijn dochter heeft als doel om in de tweede pomodoro-ronde haar topo af te hebben. Want ja, het duurt best lang, en het is wel streng. Maar soms moet je streng zijn, ook voor jezelf. Denk maar vast aan die beloning straks.

 

Vol voor gaan

Wat doe jij als je je echt moet concentreren? Lukt het jou om 25 minuten echt alleen te focussen op dat wat je moet doen? En echt, 25 minuten is niet zo heel lang. Zo wil je brein er echt wel even ‘vol  voor gaan’. Als je daarna maar wel die beloning krijgt! Grappig hè?

Zo, deze 25 minuten zitten erop. Tijd voor een heerlijk kopje thee!

 

Welke beloning werkt voor jou het beste?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.