Welke keuze bepaalt jouw dag?

The choice- keuzes maken

Zucht. Geen medewerking van iemand terwijl je dat zo hard nodig hebt. Keelpijn als je wakker wordt en ook zonder stem? Hoe moet je nu die presentatie geven? De juf belt je op, je kind is ziek, kom haar even ophalen. Stroomstoring. En bij alles wat je doet heb je toch echt elektriciteit nodig. Hoe bepaalt zoiets jouw dag? Wat voor keuze maak jij op zo’n moment?

Je herkent het vast, want het kan iedereen ‘overkomen’. Sterker nog, het gebeurt je vast regelmatig. De dag loopt niet zoals je had gepland. Er komt iets tussen, en dat verandert de loop van de dag compleet. Hoe ga jij daarmee om? Baal je, omdat je niet kunt doen wat je ‘moet’ doen van jezelf? Omdat je to-do-list zo alleen maar groeit in plaats van krimpt? Baal je dat je lijf niet meewerkt? Komt het helemaal niet uit dat je kind nu ziek thuis is, omdat je vanmiddag die belangrijke afspraak hebt die je niet kunt of wilt verzetten?

En toch moet je de situatie nemen zoals die is. Want vaak kun je er in grote lijnen niet eens zelf iets aan doen. Je kind wordt ziek, niet jij. De stroom valt uit, daar heb jij geen controle over… Het ‘overkomt’ je.

In de greep van het slachtoffer

Pffft. Mijn leven heeft me zo lang in die greep gehouden. Ik kon er toch niets aan doen. Het overkwam me. Ik wilde het niet, maar ik kon er niets aan doen. Ik wilde het wel veranderen, maar kon het niet. Herken je dat? Ik voelde me slachtoffer, al was ik de allerlaatste die mezelf als ‘slachtoffer’ zou bestempelen. Het was voor mij normaal om zo te leven. Ik kon niet eens bedenken dat het anders kón.

Toen ik hoorde dat ik echt niet meer ‘slachtoffer’ hoefde te zijn, was ik stomverbaasd. Hoezo hoefde dat niet meer? Kon dat anders dan? Kon ik echt zelf iets veranderen? Oh, wat hunkerde ik op dat moment naar verandering.

Ik leerde tijdens dat ene gesprek dat IK degene was die de touwtjes in handen kon hebben. Dat IK de regie had over mijn reactie op een situatie. Ik moest alleen kiezen. Ik kon kiezen voor een reactie die positief voelde, in iedere situatie. Want de situatie is gewoon de situatie. Het grote verschil zit ‘m in hoe je op de situatie reageert. Echt. Dat gesprek alleen al heeft mijn leven op z’n kop gezet.

Jouw keuze: Kies je voor angst? Of voor liefde?

Ik moet denken aan het voorbeeld van die grote blaffende herdershond die op twee mannen af komt rennen. De een, laten we hem Tim noemen, is toen hij 4 was gebeten door een grote hond. Chiel daarentegen is opgegroeid met honden. Altijd een hond gehad. Hij is gek op honden. Vooral op zijn eigen herder Boy die hij vroeger had.

Maar nu komt die blaffende herder aangerend. Tim bevriest. Hij denkt meteen aan die ene hond. Hij is doodsbang en wil het op een rennen zetten. Chiel ziet de herder, gaat rustig staan en wacht hem bijna op. Hij geeft het dier een aai op zijn kop. ‘Wat een mooi beest, hij lijkt wel op Boy.’
Zelfde situatie, maar Tim is doodsbang en Tim is helemaal blij. Wat een verschil.

Stroomstoring - gebroken gloeilamp

Wat kan wél? Op zoek naar de oplossingen.

Terwijl ik dit schrijf is er een stoomstoring in het hele dorp. Geen laptop dus die werkt, want de accu is uiteraard bijna leeg. Geen wifi. Geen kopje koffie. Shit.

O nee, dat valt eigenlijk ook wel mee. Want er zijn genoeg dingen die ik wél kan doen. Geen slachtoffer dus van de stoomstoring die me overkomt, maar de touwtjes stevig in handen nemen.

En daarom ging ik Ik ging net vragen stellen:

  • Wat kan ik nu wél doen?
  • Waar heb ik geen laptop voor nodig?
  • Wat kan ik met deze onverwachte tijd nog meer doen?

De antwoorden waren heel duidelijk:

  • Ik kan thee maken.
  • Ik kan het huis schoonmaken, alleen even niet stofzuigen.
  • Ik kan schrijven. Gewoon met pen en papier.
  • Ik kan mijn email lezen op mijn telefoon.
  • Ik heb nog genoeg boeken in de kast liggen die ik graag wil lezen.

Oplossingsgericht denken noemen ze dat. Want ineens was er van alles mogelijk!

En dus zit ik hier nu een blog te schrijven die ik alleen maar NU op dit moment kan schrijven. Heb ik mijn kopje thee gemaakt waar ik zo lekker van ga genieten. En ja… wannéér ik dit blog kan uittypen en plaatsen? Geen idee. Dat hangt af van de electriciteits-monteur. Maar dat is ineens helemaal niet belangrijk meer. Snap je?

Wat is jouw allereerste reactie op ‘tegenslagen’ of vervelende gebeurtenissen? Kan je die reactie omdraaien naar iets waar je op dat moment wel iets mee kunt? Welke vragen stel je dan? En wat zijn de antwoorden? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw oplossingen!

Al schrijvend kom je vaak op hele onverwachte, heldere vragen of oplossingen en antwoorden. Vooral als je schrijft vanuit je hart. Wil je ontdekken of deze manier van schrijven jou ook helpt om de juiste vragen te stellen en de antwoorden uit je pen te laten stromen? Vraag dan mijn ebook Schrijvend luisteren naar je hart aan. Stuur me een email en je ontvangt ‘m zo snel mogelijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.