Open blik

open blikWat er gebeurt als je je blik verruimt…

Ik ga een andere route naar de bushalte en fiets tussen de maisvelden door. Alleen, er is geen mais meer. Geoogst. Het eerste wat ik zie is een open veld. Daarna realiseer ik me, hé de mais is weg. Kan weer om me heen kijken. Ik zie weer wat, in plaats van alleen maar dat smalle weggetje als doorgang. Wat zie je dan weer veel: de heuvelachtige grond, de huizen van het dorp, je kan zo vér kijken.

Open, eerlijk en nieuwsgierig

Het typeert hoe ik nu naar de wereld kijk. Open en eerlijk. Zien wat er te zien is. Genieten van de wereld, genieten van de natuur. Van contact met mensen. En dat zeg ik? Ja, en het ís zo.

Wat een contrast met vlak voor je kijken. Blik op oneindig op de grond voor je gericht. Vaag en vooral heel gesloten. Afgesloten van de wereld soms. En niks zien, vooral niks zien. Ik was er een ster in.

Nu kijk ik om me heen, open en blij. Nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt en wat het met me doet. En dat is heel veel. Het is een beetje als vanmiddag in het bos. Een beetje mistig, en op een klein beetje afstand zie ik na de bomen alleen de mist. Een grijze waas. Ik liep meteen naar die mist toe, nieuwsgierig wat daar dan was. En dan zie je ineens dat er een veldje is, waar de mist boven hangt, maar vooral een gewoon grasveldje.

Zie steeds nieuwe dingen

Ik liep gewoon lekker om me heen te kijken. Zodra ik begon na te denken en te mijmeren over wat ik allemaal zag, merkte ik dat ik toch weer meer voor me uit staarde. Niet zoveel zag. Goed voor dat moment, maar zodra ik het me realiseerde en weer rondkeek, zag ik weer zoveel. Ik liep ook nog het zelfde weggetje terug, en wat je dan toch weer ziet! Ben ik daar net langsgekomen? Jazeker! En of je er nu heel vaak komt, of maar af en toe, met een open blik zie je steeds weer nieuwe dingen.

Oogkleppen af!

Het is heel normaal om als je niet zo lekker in je vel zit, je terug te trekken, je blik als met oogkleppen op voor je uit op de grond richten. Maar als je durft die oogkleppen af te doen, gaat er een wereld voor je open!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.