Schrijven, juist als alles tegenzit

 

schrijven bij tegenslagSchrijven is meestal heerlijk. Maar af en toe… wil het gewoon niet. Komen de woorden niet. De inspiratie. De onderwerpen om over te schrijven. Vooral de afgelopen weken is het weer bal. Maar ik schrijf nu dit blog, dus ik ben, of liever gezegd mijn pen, is weer in beweging gekomen. Mijn woorden stromen weer. Hoe dat gelukt is vertel ik je in dit blog: Wat jij kan doen om (weer) te gaan schrijven bij tegenslag?

 

Dat de woorden niet komen is logisch. Mijn wereld schudt op haar grondvesten. En net als je denkt dat de aardbeving gestopt is, komt er weer een heftige naschok. Zo voelen deze weken voor mij. En dus, iets schrijven voor mijn blog, lukt niet. Te kritisch. Niet goed genoeg. Hier kan ik niet over schrijven…

Iets normaals schrijven?

Ik werd teveel opgeslokt door de situatie. De emoties die loskwamen. Ja, ik heb wel veel geschreven. Vooral voor mezelf. Van me afschrijven. Op een rijtje zetten. Frustraties en angsten onder woorden brengen. En nee, daar doe ik jou geen plezier mee. Dat is trouwens ook té persoonlijk. Er zijn grenzen aan wat ik deel…

Naarmate de dagen verstreken werd ik alleen maar kritischer op mijn schrijfsels. Steeds stiller ook. Want als alles ‘niet goed genoeg’ is, dan blokkeert iedere woordenstroom. En de heftigste emoties hadden een stem gekregen op mijn papier. Dát werd dus echt rustiger. Maar in mij groeide de onrust. Wanneer ging ik nou weer iets ‘normaals’ schrijven…. Tja, dat oordeel is hardnekkig. De vraag blijft: Wat IS normaal? Ik raakte gefrustreerd omdat ik mezelf liet tegenhouden. Tegenhouden door een situatie die weer iets gekalmeerd was. En toch. Tegenhouden. Stoppen. Blokkeren. Is het nou echt niet goed genoeg, of is dat maar een rare gedachtenkronkel?

5 tips voor als je blokkeert

En nu? Nu ik heb besloten dat ik over dit proces ga schrijven? Nu ben ik rustig. De onrust is weggeëbd.  De verlammende emoties gekalmeerd. En nu kan ik jou erover vertellen. Vertellen wat ik gedaan heb en jou er hopelijk mee inspireren. Helpen. Voor als het bij jou echt tegenzit.

 1. Vertel, vertel, vertel.
  Vertel wat er aan de hand is. Schrijf erover. Praat erover. Deel het met anderen. Het is een manier van ons brein om met tegenslag om te gaan. In het Engels heet dat zo mooi ons coping mechanism.
  Ik vertel aan best veel mensen wat er aan de hand is. Vertel wat het met me doet. Vertel hoeveel impact het heeft op mij. Het is mijn manier om de situatie aan te kunnen.
 2. Emoties zijn een reactie op de situatie en vertellen jou wat die situatie voor je betekent. Als je begint te huilen omdat je hoort dat je buurjongetje geopereerd wordt, dan betekent hij duidelijk veel voor je.
  Het is heel goed om je emoties te benoemen. Of je erover praat, of erover schrijft, maakt niet zoveel verschil. Ik heb me suf gepraat én geschreven.
 3. Accepteer dat je uit je gewone doen bent. Laat je ‘gewone’ perfectionisme even los. Wat je schrijft is wél goed genoeg. Deel je verhaal. Het verhaal dat je wel hebt.
 4. Weet dat je niet alles wat je schrijft hoeft te delen. Misschien deel je wel helemaal niks. Alles is goed. Vanuit je hart komen er soms hartverscheurende woorden die helemaal niemand hoeft te lezen.
 5. Het leven blijft situaties je leven in gooien die moeite kosten. Pijn doen. Die je terug smijten, alsof je terug bij af bent. Die je laten blokkeren om te schrijven. Een ding is zeker. Je bent nooit helemaal terug bij af. Al is het stapje nog zo klein, je bent gegroeid. En dus, als je weer begint met schrijven, bouw je verder op wat je eerder geleerd hebt.
  En als het nodig is begin je gewoon weer met de tips die ik je vorige week gaf  in mijn blog Wat als het leven je stilzet.

Geef jezelf toestemming

Deze blog heb ik een paar dagen geleden geschreven. En nu? Kon ik echt alweer mijn eerdere tips zelf in de praktijk brengen. En is de de schrijf-blokkade er weer volop. Het is goed. Het is goed wat het is. NU. Het mag. Ik weet dat het weer gaat stromen. De woorden weer gaan stromen. Sterker nog, de woorden die ik nu typ, stromen toch echt vanzelf uit mijn vingers op mijn scherm. Misschien valt het nog wel mee met die blokkade vandaag. Gewoon, omdat ik  mezelf toestemming heb gegeven om te schrijven over wat er is. Tegenslag, weerstand, wat dan ook. En ja, misschien is dat dan wel de belangrijkste tip voor vandaag.

Schrijf, wat er ook uit je pen komt. Alles is goed. Het is het basisprincipe van schrijven vanuit je hart, maar geldt misschien nog wel meer nu.
Geef jezelf toestemming om te schrijven wat er dan ook uit je pen komt. Alles is goed. Alles is wat het is.  Zonder oordeel.

Wat doe jij als je blokkeert? Als de situatie bepaalt dat je stokt? Hoe ga jij daarmee om? Laat hieronder een reactie achter met jouw tip!

En wil je meer gaan leven en schrijven vanuit je hart? Dan is mijn Leef en schrijf uit je hart coaching misschien iets voor jou. Wil je ontdekken of het bij je past, neem dan contact met me op. Dan plannen we een gratis Skype-sessie!

3 reacties op “Schrijven, juist als alles tegenzit”

 1. Saskia van Riet

  Ondanks de blokkade, flik je het maar weer Marije ????????Wat doe ik als ik blokkeer? De ene keer doe ik dat dan maar niet en creëer op een andere manier of doe niets , mocht ik geen inspiratie hebben. De stilte kan mij dan soms uitkomst brengen. Krijg ik intuïtieve aanreikingen. Ergens zal ik dat dan nodig hebben . Liefs Saskia xxx

 2. Hi Marije, ik heb toevallig net over hetzelfde onderwerp geschreven! Ik ging daarna op zoek of er meer gelijkgestemden waren, en ja, gelukkig wel. Bedankt voor je mooie artikel, en je staat er niet alleen voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.