Mag jij ook acclimatiseren tijdens je vakantie?

acclimatiseren tijdens je vakantieDat je tijdens een tocht in de bergen regelmatig moet acclimatiseren om aan de hoogte te wennen… oké.
Of sporters die een tijd vóór de grote wedstrijd al op de locatie zijn om aan de temperatuur of luchtvochtigheid te wennen…  dat is logisch.
Maar acclimatiseren tijdens je vakantie, zelfs als je relatief dicht bij huis blijft? JA! Lees maar.

Twee dagen lang hangerig, moe en niet fit zijn. Hoofdpijn, buikpijn… we hadden er allemaal een beetje last van. Van die kleine, nare ongemakjes. Zeker als je OP vakantie bent zoals wij. Als we maar niet echt ziek worden…

Van werk-modus naar vakantie-stand

Je hoort wel vaak dat als je drie weken vakantie hebt, dat je dan de eerste week nodig hebt om “om te schakelen van de werk-modus naar de vakantie-stand. Toch hadden wij die week al gehad. En nu gebeurde het alsnog. Het was een grote omschakeling. Van thuis zijn, naar OP vakantie.  Want, zoals mijn jongste mij steeds op het hart drukt: OP vakantie zijn is heel iets anders dan vakantie HEBBEN. En ja, ze heeft gelijk.

Dus, wie BEN ik op vakantie?

Wie BEN ik als ik op vakantie BEN?

Wie BEN jij als je op vakantie bent

Geef jij jezelf toestemming om op vakantie te ZIJN? Om thuis (en je werk) even los te laten?

Aandacht te hebben op een dieper niveau voor jezelf en voor degene(n) met wie je daar bent?

Geef jij jezelf toestemming om ‘om te moeten schakelen’? Om te acclimatiseren?

Of vind je het allemaal maar onzin?

Wat als het goed is dat het even niet lukt?

Dat omschakelen kan best lastig zijn. Want je WIL wel, maar het kan nu even niet. Je lijf protesteert en zegt ‘Nu even niet…’ Of zoals ons gebeurde: de activiteit die we gepland hadden ging niet door, niet op die dag in ieder geval. Achteraf… gelukkig maar. De volgende dag kon het wel én was het veel mooier weer.

Maar ja als het dan niet kan op dat moment. Wat doe je dan? Daarover schreef ik in dat moment een paar woorden. Gewoon zoals ze opkwamen. In het Engels. Soms voelt het in het Engels zoveel krachtiger of geeft het zoveel beter weer wat ik wil zeggen. Dus ja, ik deel de woorden die ik schreef. En nee, ik ga ze niet vertalen.

When disappointment hits

What do we do when we hit disappointment? When things don’t go as planned? Or as expected? How can we make the best out of the situation that occurs?
We breathe.
And we talk about it.
We feel sad for a moment.
We breathe again…
and we change the plans.
Change our mood by breathing out disappointment
and decide what we want to experience instead.

Bijkomen van je vakantie

De rest van die dag was prima. Nieuwe plannen. Andere activiteiten. En de dagen daarna? Die waren een groot feest. Maar dat dit moment ook deel was van ons ‘acclimatiseren’ realiseer ik me nu achteraf pas. Eigenlijk nadat ik gisteren las dat je best mag bijkomen van je vakantie. Ook weer acclimatiseren dus. En zo is het cirkeltje weer rond.

Geef jij jezelf toestemming om te acclimatiseren aan het begin van je vakantie? Doe het alsjeblieft. Het geeft je zoveel meer ruimte en plezier tijdens de rest van je vakantie. Echt. Ik spreek uit ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.