Zie jij de schoonheid van chaos?

schoonheid in chaos

Creatie is chaos. Ik hoor het zo vaak. Lees het zo vaak. En ja, ik ervaar het ook vaak. Allerlei ideeën. Allemaal tegelijk. Overal schrijfboekjes. Pennen. Aantekeningen. Allerlei actiestappen die ik kan nemen. En dan? Niets…  Zo vaak… NIETS. Herkenbaar?

Hoe vaak stromen ideeën door jouw hoofd? Zijn ze niet te stoppen? Maar hoe zit het met de uitwerking? Zijn het er ‘teveel’? Zijn ze ineens weer verdwenen, en weet je niet meer wát het was? Kun je de gedachtenstroom niet bijhouden? En doe je er daarom niks mee, hoe mooi de gedachte ook was?

Creatieve chaos

Stop! Sta even stil. Zie je wat er gebeurt?Je blokkeert jezelf. Je houdt jezelf tegen. Je hebt geweldige ideeën. De mooiste gedachten vliegen door je hoofd. Je zit midden in de creatieve chaos. Prachtige creatieve chaos. En wat kan je dan doen?

  • Erken dat. Wees er trots op. Er ontstaan de mooiste dingen vanuit chaos. Echt.
  • Leg het vast. Pak pen en papier en schrijf alles op wat er door je hoofd dendert.
  • Het hoeft nergens op te slaan. Nog niet. Leg het gewoon vast. Alles door elkaar. Positief. Bedenkingen. Al komen die waarschijnlijk pas in een later stadium, als je er later over gaat nadenken.
  • Schrijf, schrijf, schrijf. Alsof je leven ervan afhangt. Schrijf alles op wat je pen wil schrijven. Schrijf gewoon. Zonder nadenken. Nadenken over wát je geschreven hebt, komt later wel. Nu is het een kwestie van

ideeën
ideeën vastleggen
ideeën NU vastleggen
NU alle ideeën vastleggen
NU

Luister naar het zachte stemmetje

Volg je inspiratie. Het hoeft niet logisch te zijn. Het hoeft niet compleet te zijn. Niet af te zijn. Losse flodders. Alles is goed. Nu. Op dit moment mag je opschrijven wat er geschreven wil worden. Wat je wil vastleggen. Sta open voor je inspiratie. Luister. Hoor wat het meestal zachte stemmetje zegt. Het is de fluistering van je hart. Soms chaotisch. Soms gestructureerd. Maar het is inspiratie vanuit je hart. en HOOR dat. Chaotisch. Alles door elkaar. Dat mag. Creatie is chaos, weet je nog?

Puur jezelf zijn

Uit de chaos, midden in de chaos, ontstaan de prachtigste dingen. Ben je op z’n echtst. Puur jezelf. Helemaal jij. Jij die iets wil vertellen. Delen. Met je klant. Met een vriend. Met iemand die op dezelfde golflengte zit als jij. Of iemand die je op diezelfde golflengte wilt brengen. Daar brengen door jouw verhaal te vertellen. Te vertellen wát jou inspireert. Wat jou ‘hier’ bracht. Te vertellen wát zo ontzettend belangrijk voor je is.

Misschien komen er voor het eerst stukjes van jezelf tevoorschijn die je weggestopt had. Stukjes van jouw verhaal die niemand weet. Behalve jij. En schrijf je dit helemaal alleen voor jezelf. Die stukjes die je verstopt had, komen ineens aan de oppervlakte als je schrijft wat er in je opkomt. Omdat je opschrijft wat er ook in je opkomt. En ja, soms schrijf je dan als een GEK, net als ik nu.

Chaos, passie en tranen

Het kan ook emoties omhoog brengen. Jemig wat heb ik gisteren zitten huilen toen ik een oefening deed waarin ik mij ‘verbond’met mijn WAAROM.

Met WAAROM  ik het zo ongelofelijk belangrijk vind om anderen te helpen hun verhaal te vertellen.
Met WAAROM het voor mij zo belangrijk is dat we ‘Stoppen met verstoppen’. Dat we niet durven echt te vertellen hoe we ons voelen, of wat we belangrijk vinden. Ik betrap mezelf er zo vaak op. Dat ik toch weer niet echt zeg wat ik wil. Niet ECHT mezelf laat zien. Ken je dat? Dat je niet ALLES zegt. Niet het HELE verhaal vertelt?

Dus ja, tranen, passie en emoties zijn heel nauw met elkaar verbonden. Passie en chaos ook. Net als chaos en creatie dus. Maar moet je kijken wat er gebeurt als je de chaos toelaat. Als je de chaos transformeert. Omdat je ineens weer ziet WAT je doet. Of WAAROM. WAT je wil vertellen.

Schoonheid in de chaos

Afgelopen week zag ik een prachtige videoclip. Prachtige muziek en schitterende beelden. Beelden die de schoonheid van chaos perfect illustreren. Duizenden spreeuwen in een enorme zwerm. Een grote chaos zou je denken. Maar kijk eens naar de schoonheid die al die vogels samen creëren. Onbeschrijfelijk.

Zie je wat ik bedoel? Zie je hoe je de chaos kunt transformeren naar iets prachtigs?

Wil je jouw prachtige chaos van ideeën vastleggen, maar heb je geen idee hoe? In een gratis skype-sessie laat ik je zien hoe jij schrijvend orde kunt aanbrengen in de chaos. Stuur me een mail, dan maken we een afspraak. 

Deze schoonheid bedoelde ik:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.