Angst overwinnen: Luister je naar je hoofd of je hart?

Angst overwinnen: luister je naar je hoofd of naar je hartDe angst slaat je om het hart terwijl je daar staat te twijfelen. Ga je het doen? Of niet?
‘NEE! Niet doen!
‘Toe maar, je kunt het. Doe het maar.’
‘Stop! Dit is gevaarlijk!’
‘Ga maar, je kan het echt.’

Zingt je hart? Of sputtert je hoofd? En welke van de twee wint dan? Die schreeuwstem in je hoofd, of de lichte fluistering van je hart?

Verwarrend hoor. Je wilt iets wel doen. Maar durft niet. Of het is raar. Wat zullen anderen ervan zeggen als je het doet? En toch, zit er ergens een verlangen. Om het wél te doen. Om ‘schijt’ te hebben aan dat geschreeuw in je hoofd. Om het TOCH te doen. Wat anderen ook zeggen. Of wat je er zelf ook van zegt in je hoofd. Of misschien wel hardop.

 

Mijn dochter kreeg van de week “stoere-meiden-fietsles“. En stond daar bovenaan een steil heuveltje. Ging ze hier naar beneden fietsen?

‘Ik doe het niet. Ik doe het niet. IK DOE HET NIET… !‘ riep ze, terwijl ze driftig NEE schudde.

‘Goed hoor, maar wat zegt je hart nu?’

‘Dat ik het wél wil doen…’

Ze heeft er een hele tijd gestaan, sputterend, bang, trillend als een rietje. Maar ze IS gegaan. Heeft naar haar hart geluisterd. Haar angst overwonnen. Zichzelf overwonnen. En nu racet ze met de grootste lol naar beneden. Wat een prachtig voorbeeld van She believed she could, so she did waar ik vorige week over schreef. Ze is zo trots als een pauw, en ik ook.

‘Ik kan me niet meer voorstellen dat ik het niet durfde!’

Luister…

Het schreeuwende stemmetje in je hoofd wil je alleen maar beschermen. Kan niet tegen nieuwe dingen. Wil alles bij het oude, bekende, houden. En alles wat daar van afwijkt? Dat is reden voor grote stess. PANIEK! NEE! STOP!

 

Wat kun je doen als je dat stemmetje hoort schreeuwen? Luister goed wat het zegt en vraag jezelf dan af:

 • Wat is er aan de hand? Waarom schreeuwt je hoofd zo?
 • Welke kern van waarheid zit er in?
 • Hoe kun je die waarheid respecteren en toch in actie komen? Toch doen wat je wilde doen. Toch geloven dat je het kunt.
 • Hoe kun je het stemmetje tot bedaren brengen?
  Adem een paar keer diep en rustig in en uit. Dat helpt om rustiger te kijken naar de situatie.
 • Wat kun je NU doen om je ondanks het stemmetje een beetje beter te voelen?
  een heel klein stapje is genoeg om toch vooruit te gaan.
 • Welke bewijzen heb je dat het stemmetje ongelijk heeft?
  Je het al eens eerder gedaan. Of je WEET dat het niet waar is. Je hoeft het echt niet te geloven als het stemmetje zegt dat je ‘zo stom bezig bent als je dit doet’.

… en erken je gevoel

Vaak helpt het al dat je echt even naar het stemmetje luistert. Erkent dat het er is. De angst die erachter zit voelt én onderzoekt. Je neemt jezelf dan ook serieus. En gaat op zoek naar een oplossing die goed voor jou voelt. Die voor jou goed is. En je komt in actie, ondanks je angst.

Want als er iets is wat ik de afgelopen tijd geleerd heb, is het dit: Angst kan in je hoofd reusachtige vormen aannemen. Maar als je dan gaat doen wat je zo eng vond, je angst en jezelf overwint, dan blijkt het in werkelijkheid veel minder eng dan je gedacht had. Precies wat mijn dochter merkte toen ze van het heuveltje af sjeesde.

De angst mag er zijn, maar laat het je niet stoppen. Doe het toch! Wat een overwinning kun je dan vieren. Op je angst. Op jezelf! YES! Je hebt het TOCH gedaan. Gefeliciteerd.

Gewoon doen!

Mijn dochter gaf wel een hele duidelijke samenvatting toen ze mijn verhaal las.

‘Leuk hoor mam, al die tips. Maarre, als je er middenin zit heb je daar niet zo heel veel aan. Ik heb echt geprobeerd rustig adem te halen, maar dat lukte niet. Je moet het gewoon doen! Niet luisteren naar dat stomme stemmetje. Gewoon doen.’

En dat klopt. Doe het, laat de angst je niet tegenhouden. Je kunt ook heel goed achteraf dat stemmetje en de situatie analyseren. Op een rustig moment.  Schrijvend bijvoorbeeld.

Die zachte fluisteringen

Mij helpt het enorm om op die momenten te schrijven. De angst in woorden op papier te laten komen. Het geschreeuw onder woorden brengen. Zichtbaar en tastbaar. Ik doe dat al schrijvend vanuit mijn hart. Dan luister ik eerst naar het geschreeuw van mijn angst en daarna is er automatisch ruimte voor de fluisteringen van mijn hart.

 

Wil jij ontdekken hoe je schrijvend luistert naar wat jouw hart je wil vertellen? Vraag dan hier mijn mini e-bookje Schrijvend luisteren naar je hart aan en ga lekker schrijven!

Heb je vragen? Will je meer weten over deze manier van schrijven? Stuur me dan een email. Ik help je graag op weg!

7 reacties op “Angst overwinnen: Luister je naar je hoofd of je hart?”

  1. Hoi José, bedankt voor je reactie. Weet dat het ook met baby-stapjes kan. Bijvoorbeeld: stel, je vind het heel eng om iemand te gaan bellen. Stap 1 is dan de beslissing nemen DAT je gaat bellen, stap 2 is het telefoonnummer opzoeken en stap 3 is daadwerkelijk de telefoon pakken en bellen. Het duurt misschien een tijdje voordat je het simpel gaat vinden, maar ieder stapje dat je zet brengt je dichterbij dat moment.
   Wees vooral ook echt trots op jezelf als je een stap gezet hebt!
   Succes!
   Groetjes Marije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.