Durf! 4 manieren om jouw licht te laten schijnen

Durf! Laat je licht schijnen.Daar zit ik ineens in de tuin te schrijven. Op het warmste en zonnigste plekje, maar toch. Op de thermometer naast mij stond net toch echt 28 graden. En dat op 15 februari. Het is geen hoog zomer! Twee meter vanaf deze plek ligt nog sneeuw in de tuin. Wat een verschil met de vrieskou van vanmorgen. Wat een verschil tussen die zonnige, warme zuid-muur en de kille schaduwplekken vol sneeuw. Net als de zonnige en schaduwplekken in onszelf. Die liggen ook vlak bij elkaar. Durf jij ze te zien? En te omarmen?

Het zet me echt aan het denken. Wat voor ‘plekken’ zijn er bij mij te zien? De zonnige, warme plekken? Of ook de kille schaduw? De koude, donkere plekken die ik liever ver wegstop. Wegstop voor de grote buitenwereld. Mijn buitenwereld.

Durf jezelf te zijn

Wat laat ik zien? Hoe laat ik mezelf zien? Wie laat ik zien? Ben ik wel mezelf? Durf ik mezelf te laten zien?

Het antwoord op deze vragen wisselt. Als ik dit echt met jou deel, dan ben ik mezelf. Dan durf ik je te laten zien dat ik soms twijfel. Bang ben. Bang van wat anderen van mij vinden. Maar vertel ik je ook hoe heerlijk ik het vind als ik me NIET inhoud. Als ik me niet tegen laat houden door angst. Dat ik mijn lichtje laat schijnen door mijn woorden heen. Mijn woorden. Genieten van dit moment. Van weten dat ik goed genoeg ben. Dat alles wat en wie ik ben al in mij zit en dat alles goed genoeg is. Dat ik mezelf mag zijn, in alles. Met lachen, lekker vals zingen, dansend door de kamer als niemand me maar ziet, maar ook mijn tranen.

Ik mag echt mezelf zijn. En JIJ OOK! Jij bent goed genoeg. Je hoeft je niet tegen te laten houden door angst. Door moeite. Jouw lichtje mag schijnen. Want ik leer van jou. Je leert van jezelf. Alles is goed. JIJ bent GOED GENOEG. Alles zit in je. Jouw licht mag ook schijnen. En hoe doe je dat?  Hoe kan jij vandaag jouw lichtje laten schijnen?

zonnestraal schijn jouw licht4 keer jouw licht laten schijnen

 1. Doe iets waar je blij van wordt.
  Zingen, dansen, wandelen in het bos of op het strand. Tekenen, schilderen, wat dan ook? Wat maakt jou dolblij? Gebruik je talenten en alles waar je plezier in hebt. Laat je licht daardoor schijnen.
 2. Vertel iemand dat je van hem of haar houdt.
  Niet alleen of per se je partner. Om wie geef je veel? Vertel diegene wat hij of zij voor je betekent. Valentijnsdag is voorbij. Daar ben ik blij mee. Want ik heb er echt een hekel aan. Maar nu, vandaag of alle andere dagen van het jaar, mag je zonder de druk van Valentijnsdag vertellen wat de ander betekent. Dat geeft een hoop vrijheid!
 3. Glimlach.
  Glimlach naar iedereen die je tegenkomt vandaag. Een glimlach van jou kan zoveel betekenen voor de ander. Het laat de ander weten dat je hem of haar ZIET. Echt ziet. Dat ze niet alleen is. Dat hij mag ontspannen. Dat NU, op dit moment, alles GOED is.
 4. Durf!
  Doe het gewoon. Ook al is het eng. Die angst wil je iets vertellen, en wat dat is, weet je waarschijnlijk precies. Want het is vast niet de eerste keer dat je ‘m voelt. Maar de vraag is, BLIJF je ernaar luisteren? Blijf je jezelf tegenhouden? Of doe je het gewoon? Iets doen wat je eigenlijk niet durft is doodeng. Maar als je het dan gedaan hebt…. WOW! Dan kun je het wel van de daken schreeuwen. Wat is dit GAAF!

Hoe komt dat bij elkaar?

Deze vier manieren om je licht te laten schijnen komen heel mooi bij elkaar. Kijk maar:

 1. Je doet iets wat je heel eng vindt. Ja, daar kan je echt letterlijk buikpijn van krijgen. Maar stel je toch eens voor dat je het doet… hoe gaaf zou dat zijn… Top. Je doet het echt!
 2. Je voelt de opwinding omdat je het GEDAAN hebt! En daar ben je super trots op. Terecht! Dan ga je automatisch stralen. Wees jij maar eens blij en trots met een boos gezicht. Onmogelijk. Je gezicht gaat gewoon stralen!
 3. Je lacht veel makkelijker naar iedereen, want je bent super blij en trots. En iets daarvan wil je met de wereld delen. Een lach, of een vriendelijk woord doen dat werk graag voor jou!
 4. Als je blij bent is het veel makkelijker om voor jezelf te kiezen en te doen wat je blij maakt. Alsof je het dan meer ‘waard’ bent om plezier te hebben. Je mag altijd plezier hebben, maar als je je al goed voelt, gaat dat nou eenmaal makkelijker.
 5. En wát je dan doet, past zo goed bij jou. Bij wie jij echt bent. Daar straal je dan weer extra van. Dan schijnt jouw licht nog uitbundiger! En is het cirkeltje rond.

Ja, jouw kille schaduwplekken mogen er ook zijn. Zij maken jou OOK wie jij echt bent. En jij bent helemaal goed.

Vind je het moeilijk om die schaduwplekken van jezelf te zien? Of om te erkennen dat ze er mogen zijn? Dan is mijn Leef en schrijf vanuit je hart-coaching misschien voor jou. Jij mag daarin ontdekken wie jij echt bent, compleet met schaduwplekken. Luisteren naar wat jouw hart je wil vertellen, en de liefde ervaren voor wie jij helemaal bent. Alles. Alles aan jou is goed!
Hier lees je er meer over. Je mag me ook meteen mailen om een afspraak te maken voor een gratis Skype-sessie. Daarin help ik je al op weg en vertel ik je alles over de coaching. Tot gauw!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.