Wat NLP voor mij betekent

Wat betekent NLP voor mij?

 

Een tijdje terug kreeg ik de vraag: Wat betekent NLP voor jou? Je vertelt er zoveel over. Je bent zo enthousiast. Vertel. Wat is dat? Wat is NLP voor jou? Wat heb jij van NLP geleerd? Ik bleef maar vertellen.

 

NLP Words have power

 

Wat NLP voor mij betekent? Ontzettend veel. Ik heb er een hele nieuwe manier van communiceren door geleerd. Het was voor mij een totaal nieuwe, andere manier van communiceren met mezelf en met anderen. NLP ís een en al communicatie!

De woorden die je gebruikt, bepalen voor een groot deel wat je denkt. Ze bepalen ook welk resultaat je bereikt. Echt!

 

Je brein programmeren met positieve taal

NLP staat trouwens voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro heeft te maken met je hersenen, je brein. Linguïstisch gaat vooral om de taal die je gebruikt. De woorden die je zegt, hardop of binnen in jezelf. Je kent vast wel dat nare, zeurderige stemmetje in jezelf die je van alles wijs wil maken. “Dat kan je niet. Dat vinden anderen helemaal niks.” Of erger nog “Je bent stom,” of “Je bent het niet waard.” Herkenbaar? Voor mij wel.

Programmeren binnen NLP staat trouwens voor het aanleren van nieuwe dingen, andere gedachten, gewoontes en reacties op situaties. Programmeren van jouw computer in je hoofd dus eigenlijk. Met NLP programmeer je je brein om op een positieve manier naar situaties te kijken.

 

NLP hielp mij positiever te zijn

Ik maakte kennis met NLP toen ik er ruim 2 jaar geleden iets over las op de site van de coach die mij ging begeleiden. Er stond zoiets als: Ik gebruik NLP om heel snel veranderingen bij jou teweeg te brengen. Blijvende veranderingen… Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Het grappige was dat ik tijdens de gesprekken met mijn coach vaak helemaal niks merkte van de NLP. Achteraf denk ik: ALLES in die gesprekken was NLP! Want wat ik wel merkte is dat ik veel positiever werd. Optimistischer. Mijn angsten verdwenen. Op dat moment had ik geen idee dat NLP daaraan meegeholpen heeft, maar nu denk ik van wel. Vooral sinds ik me ging verdiepen in “Wat is NLP eigenlijk?” Want wat er in mij allemaal veranderde was zo bijzonder. In de gesprekken met mijn coach kwam NLP als communicatiemethode al wel ter sprake. Ik leerde toen al dat het bij NLP zoveel gaat om de taal die je gebruikt. En dat sprak mij dan weer enorm aan, omdat ik gék ben op taal. Toen ik mij er ook in ging verdiepen, ontdekte ik dat je door op een bepaalde manier jouw taal te gebruiken, écht iets kunt veranderen in jezelf. Of in de reactie van anderen op jou.

 

Hoe doe je dat NLP?

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe ik NLP heb leren toepassen in mijn leven.

  • Focussen op “Ik ga het doen” heeft een heel ander resultaat dan “Ik ga het proberen te doen” Want dan kan je blijven proberen en kom je geen steek verder.
  • Als je iets kwijt bent, focus dan op vinden. Je geeft je brein dan opdracht om te vinden, heel concreet. Als je focust op het zoeken van je sleutels, dan kan je zoeken tot je een ons weegt. En vind je alles behalve je sleutels.
  • Focussen op wat je wil heeft veel meer effect dan focussen op wat je niet wilt.
  • Trouwens, je brein snapt het woord NIET niet. Dat registreert NIET niet. Je brein slaat het woord NIET gewoon over. Kijk maar: Wat gebeurt er als de conducteur in de trein omroept dat je je tas niet moet vergeten? Je vergeet ‘m geheid. Of wat dacht je van die heerlijke, romige, verrukkelijke chocolade, die in je kast ligt en die je echt niet mag eten van jezelf. Heb je ‘m al gepakt en ben je begonnen met eten?

Ik heb heel wat toepassingen van NLP ontdekt en geleerd. En veel daarvan gebruik ik dagelijks in wat ik zeg en doe. Ik zeg tegen mijn kinderen tegenwoordig bijna nooit meer wat ze NIET mogen doen. Dat is namelijk zó verwarrend! En niet alleen door dat woordje ‘niet’. En stel dat ze toch wel snappen dat je iets niet wil. Dan nog. Wat wil je dan wel? Wat moeten ze dan wel doen? Ik vertel mijn kinderen nu dus dat ik wil dat ze stoppen in plaats van ‘Niet doen!’. Veel duidelijker. Veel meer resultaat. Want eigenlijk gaat het daarom bij NLP. Dat je je doel bereikt op een positieve manier. Met een positieve insteek. Een probleem is sindsdien een uitdaging. Oké, meestal. Want natuurlijk trap ik ook nog wel eens in de val van negatief zijn. Maar zodra ik dat merk, kan ik veel makkelijker omschakelen op het positieve. Wat wil ik wél. En dat kan je echt overal bij gebruiken. En je merkt ook supersnel resultaat. En je voelt je beter. Voelt je zekerder. Positiever. En dat is zó gaaf!

 

De kracht van taal

Dus, wat betekent NLP voor mij? Het heeft mijn manier van communiceren heel erg veranderd. Heeft me laten zien hoe krachtig taal is. En dat die taal jou kan helpen om het resultaat te bereiken wat je wil bereiken. Het heeft me veel positiever gemaakt. Veel meer gericht op de positieve dingen. Het heeft me ook creatiever gemaakt denk ik, omdat ik zoveel meer in oplossingen ging denken.

 

Ander resultaat? Doe iets anders!

Oja, nog een heel leuk, krachtig uitgangspunt van NLP: “Doe je iets, en heeft het niet het resultaat wat je had gehoopt? Doe dan iets anders.” Want als je altijd iets op dezelfde manier doet, krijg je ook altijd het resultaat dat je gewend was. Wil je een ander resultaat? Doe het dan anders. En het resultaat is ook echt anders. Gegarandeerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.