Redigeren: Verbeter je tekst met deze tips

redigeren tekstOké. Je eerste versie van de tekst is af. Klaar! Of toch nog niet? Nee, nog niet. Want nu komt er een fase van verbeteren. Herschrijven. Veranderen. Verduidelijken. Ofwel redigeren van je tekst. Hier zijn enkele tips voor als je hiermee aan de slag gaat.

1. Snapt je lezer dit wel?

Verplaats je eens in je lezer. Als jij in zijn schoenen staat en dit leest, snap je dan wat er staat? Begrijp je ieder woord? Of kan het duidelijker? Staat er toch nog een vakterm in? Haal ‘m eruit en omschrijf wat je bedoelt, dat is voor je lezer veel prettiger lezen.

2. Voor WIE heb je dit geschreven?

Voor wie je de tekst schrijft, is van grote invloed op de tekst zelf.

Een voorbeeld: Schrijf je de brochure over gezonde voeding voor moeders van jonge kinderen of voor topsporters? De insteek van de brochure is voor beide groepen heel anders en daar pas je de woorden die je gebruikt op aan.

3. Welke vragen komen nog op?

Welke vragen kan je lezer nog hebben? Welke vragen heb je niet beantwoord? Beantwoord die vragen. Daarmee help je je lezer enorm.

4. Is de volgorde van de informatie in je tekst logisch?

De gebruiksaanwijzing van een apparaat legt heel duidelijk de stappen 1 tot en met 10 uit. Als je alle stappen volgt in de juiste volgorde, werkt het apparaat perfect. Maar als je stap 4 en 5 omdraait, dan werkt het niet. Dan klopt er iets niet. Je kunt het perfecte kopje koffie maken met een heel bijzonder apparaat, maar als je de stekker niet in het stopcontact steekt en dus een stap vergeet, heb je geen koffie.

Wees dus heel kritisch in dit stadium. Staat alle tekst in de juiste volgorde? Moet je nog een ‘stap’ toevoegen? Of staat er informatie dubbel?

Heb je een schrijfplan gemaakt, pak dat er dan eens bij. Staat alles wat je in je tekst wilde vertellen er ook daadwerkelijk in?

5. Laat een ander je tekst lezen

Een ander kijkt letterlijk met andere ogen, en dus een andere blik naar je tekst. Hij is er niet aan ‘gehecht’, want ja, het kan best lastig zijn om in je eigen tekst te schrappen, omdat het toch niet helemaal duidelijk is. Geloof me, ik weet er alles van.

Vraag je collega eens om op de stoel van de lezer te gaan zitten en vanuit zijn perspectief te lezen. En hou in gedachten: Je hebt allebei het doel om de tekst zo helder mogelijk te maken voor je lezer. Om je lezer zo goed mogelijk te helpen.

6. Spelling en grammatica

Pas als je tekst helemaal afgestemd is op je lezer. Als alle vragen beantwoord zijn en alles helemaal duidelijk is, DAN PAS ga je de spelling en grammatica verbeteren. Eerder heeft geen zin, omdat de kans groot is dat de tekst toch nog verandert. En op dubbel werk zit niemand te wachten, toch?

Met deze tips kun je je tekst al stukken verhelderen en verbeteren. Maar kun je wel wat hulp bij het redigeren gebruiken? Stuur me een email en vertel me wat ik voor je kan doen. Ik help je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.