5 schrijftips voor zakelijk schrijven

Zelf schrijven, 5 schrijftipsZucht. Die email moet er nu echt uit. Je collega’s wachten op die brochure. Je klant verwacht die email van je. De sluitingsdatum voor de sollicitatie is morgen. Dat artikel moet ECHT af, de deadline is morgenochtend. Die tekst voor je website schuif je nu al weken voor je uit…
De druk om NU te schrijven is hoog. Heel hoog. En ondertussen staar je naar een leeg scherm.
Want als het MOET lukt het niet om te schrijven.
Als het moet is de inspiratie ver te zoeken.
Als het moet komt er geen letter op papier. Of op je scherm.

Herkenbaar? Dan heb ik voor jou 5 schrijftips om die tekst toch te schrijven. Om in de schrijf-modus te komen.

 1. Schrijf eerst iets HEEL anders

‘Hè? Ik moet die tekst morgen echt af hebben hoor!’

Ik hoor je denken. Maar toch. Schrijf eerst iets heel anders. Al is het een boodschappenlijstje. Of schrijf over iets leuks wat iemand tegen je zei, en hoe jij je daardoor voelde.
Dat doet namelijk 2 dingen:

 • Het geeft je een positief gevoel. Altijd fijn om aan iets positiefs terug te denken, toch?
 • Het brengt je in de schrijf-modus. Er komen letters op papier. Of op je scherm. Je bent aan het SCHRIJVEN. En dat was je bedoeling. Als je eenmaal schrijft, lukt het ook beter om met die ene tekst aan de slag te gaan.
 1. Laat los dat het NU moet

‘Ja, maar, die deadline hijgt in mijn nek…’

Juist daarom! De spanning stijgt. In jezelf vooral. Kan je het wel op tijd af hebben? JA dat kan je. Juist als je loslaat dat het NU moet. Sta open voor de inspiratie die vanzelf op komt borrelen, juist omdat je loslaat. Accepteer dat dat op een ‘raar’ moment is.

Ik heb dat vaak bij sollicitatiebrieven. Als ik heel enthousiast ben over de vacature, laat ik het bewust even ‘sudderen’. Ga ik meteen met pen en papier zitten schrijven, dan is de kans groot dat er niet zoveel goeds komt. Omdat het MOET van mezelf op dat moment.

Maar laat ik het echt sudderen, dan merk ik vanzelf ook hoe groot mijn enthousiasme echt is. En dan komen de woorden voor de motivatie ook ineens. Soms een paar uur later. Soms ’s avonds ineens. Sta er ook niet gek van te kijken als je onder de douche een complete brief aan het schrijven bent. Zo werkt dat nou eenmaal met onze hersenen, in een ontspannen situatie vallen de kwartjes en weet je ineens welke woorden je wilt opschrijven. Even naar buiten en een blokje om gaan kan ook al helpen. Als je ontspannen bent, ben je creatiever.

 1. Maak een plan voor je tekst

Beantwoord in ieder geval deze vragen voor jezelf en gebruik je antwoorden in je tekst.

 • Voor wie schrijf je?
 • Wat is het belangrijkste wat je jouw lezer in deze tekst wilt vertellen?
 • Waarom schrijf je nu?
 • Welke onderwerpen moeten er in ieder geval in je tekst komen?

Deze structuur en antwoorden geven je houvast. Heb ik alles gehad? Check!

 1. KISS

Keep It Stupid Simple. Echt,

Zo simpel is het. Hou het eenvoudig. Je lezer weet waarschijnlijk minder van het onderwerp dan jij denkt. Een simpele uitleg zonder moeilijke woorden, leest zoveel fijner.

Jargon, die vaktermen die voor jou gesneden koek zijn… daar snapt je lezer niets van. Geen jargon dus, maar uitleggen wat je bedoelt.

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Op mijn site bood ik Ghostwriting aan als dienst. Voor mij heel duidelijk en logisch, want ik wil anderen helpen hun verhaal te vertellen, en dat is wat een ghostwriter doet. Totdat iemand aan mij vroeg: Wat is in hemelsnaam een ghostwriter?

Het kwartje viel. Dat is nou zo’n vakterm, die je alleen kent als je in het schrijfwereldje zit. En mijn klant zit daar juist niet. Want die heeft mijn hulp nodig om z’n verhaal te vertellen. Weg met de term Ghostwriter dus, ik schrijf nu gewoon jouw verhaal op.

 1. Doe het gewoon

Ga gewoon schrijven.

Nogmaals, als je eenmaal op gang bent, komen de woorden wel.

Weet dat je eerste versie zeker niet de laatste is. Dus schrijf gewoon. Het hoeft nog niet perfect te zijn.

 

Volgende keer krijg je van mij tips over redigeren. Hoe kun je je tekst nog beter, leesbaarder en begrijpelijker maken voor je lezer?

 

Vind je het ingewikkeld om jouw tekst te schrijven? De juiste woorden te vinden? Ik help je graag om jouw tekst te schrijven. Hier lees je er meer over.

Stuur me een mail, dan bespreken we hoe ik jou kan helpen met jouw tekst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.