Hoe kan je schrijven zonder oordeel?

Hoe zou het zijn om zonder oordeel te schrijven? Wat is dat eigenlijk en hoe doe je het?
Een van de bijzondere elementen van schrijven vanuit je hart is voor mij dat alles wat je schrijft ‘goed’ is. Je kunt het dus nooit ‘fout’ doen. Hoe dat werkt leg ik in deze video uit. Het is de allereerste video die ik gemaakt heb voor jullie, dus ‘bare with me’ zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels.

Dus als je vanuit je hart schrijft is alles goed, niks is fout. Ik weet dat ‘alles is goed’ of ‘je kunt het niet fout doen’ oordelen op zich zijn, dus laat ik even uitleggen wat ik bedoel met ‘schrijven zonder oordeel’.

Alles mag er zijn

Als je schrijft met je hart is alles wat en hoe het uit je pen komt rollen oké.
Alles mag er zijn. Soms verrast het verhaal dat tevoorschijn komt.
Soms zit het vol schrijffouten. Dat is oké. Het mag er zijn.

Merk je dat ‘het mag er zijn’ een hele andere energie heeft dan het oordeel van ‘het is GOED,’ of ‘dit is slecht. Of ‘hoe kan ik dit nou schrijven…’ Het mag er zijn is veel liefdevoller. Zachter. Het geeft veel meer ruimte en misschien ook wel meer rust als je er niet meteen een stempel op hoeft te plakken.

Waarom zou je zonder oordeel willen schrijven?

 1. Als alles wat je schrijft er mag zijn, zet je de deur naar je hart echt open. Je hoeft immers niet op te letten HOE het eruit komt. Of het nou vol schrijffouten zit of kromme zinnen zijn, maakt niks uit.
  Het gaat om het verhaal dat uit je pen komt rollen. Dat verhaal dat rechtstreeks uit je hart komt en op papier verschijnt.
 2. Je komt heel snel tot de kern van wat je echt wil vertellen als je alle filters van GOED of FOUT uitzet.
  Wat wil er ECHT geschreven worden? Wat wil JIJ ECHT vertellen?
  Hoe je bij dat verhaal komt? Een vraag die ik tegenwoordig vaak stel is:
  Welk verhaal wil er vandaag verteld worden?
 3. Je schrijft alleen voor jezelf, niemand HOEFT het te lezen of ervan te horen, als jij daarvoor kiest. Dat geeft een hoop ruimte om echt te schrijven over wat er speelt voor jou.

Ter illustratie: Hoe dat voor mij werkt

Een uur geleden wist ik nog niet dat ik een video ging maken of dat ik je iets over ‘Schrijven zonder oordeel’ zou gaan vertellen. Ik pakte mijn schrijfboek en pen en dít verscheen. Oké. Dan is dat het onderwerp van de video. Dat ik een video wil maken, dát wist ik al een tijdje, maar vandaag is duidelijk het juiste moment.

Het verhaal over wat ik je wil vertellen kwam heel snel uit mijn pen rollen. De video maken duurde wat langer (dat lukt nog niet helemaal oordeelloos…) Maar ik heb het gedaan. En ik kies er dus voor om het te delen. En om het oordeel los te laten dat het vast ‘BETER’ is als ik het nog een paar keer opneem. Wat is ‘beter’? Dat is ook alleen maar een oordeel.

En jij?

Hoe zou het voor jou zijn om zonder oordelen te schrijven?
Wat kan het aan jou bijdragen als je de oordelen over WAT je schrijft tijdens het schrijven al los kunt laten?
Welk verhaal mag er DAN geschreven worden?

Ik wens je veel schrijfplezier en ben heel benieuwd hoe het jou bevalt!

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan? Ben je benieuwd naar de bijdrage die ik daarin voor jou kan zijn? Stuur me gerust een mail (marije @ marijehoogland.nl). Ik help je graag op weg tijdens een gratis Puur Schrijven Sessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.