Stampen of ervaren? Hoe leer jij?

experience

Zaterdagmorgen vroeg. Zeven uur op zaterdag is mij té vroeg. Ik hoor gestommel op de trap en beneden. Wat later komt mijn dochter m’n kamer binnen. ‘Verrassing!!’ Haar allereerste ontbijt op bed.

Hoe leer jij?

Lezen, lezen, lezen? Of iets beleven, ervaren? Regeltjes uit je hoofd leren, boeken van buiten kennen. Of iets doen, en ervaren wat dat in de praktijk met je doet. Ik ben geneigd om het eerste te doen. Stampen, stampen, stampen. Nee, ik zeg het verkeerd. Ik deed dat altijd zo, maar nu leer ik om steeds meer te doen en te ervaren. Ontdekken wat er gebeurt als ik het gewoon doe. Nou, enorm veel! Ik spreek uit ervaring! Groeien buiten je comfortzone… ik weet wat het is, en hoe leuk het is. Hoe ontzettend veel je ervan leert. Out of the box. Anders dan anders. Anders dan het gewoontedier in mij het liefste doet. Nee, ik ervaar nu liever wat er verandert als ik iets doe of ergens anders tegenaan ga kijken. Je kan heel veel lezen en leren, maar wie heeft er auto leren rijden door alleen maar boekjes te lezen?

Van ontploffing naar begrip

Ook van een boze bui kan je leren. Boze buien zijn ontploffingen van onbegrip. Ik vind het een mooie, treffende omschrijving. En het heeft mijn kijk op boosheid enorm veranderd. En dus is er nu midden in de boosheid de vraag wat er nou toch allemaal aan de hand is. Waarom mijn dochter zo boos is, en ook waarom reageer ik er zo boos op. Zodra we op dat punt belanden, gisteren ook weer, komt er rust. Begrip. Geduld. Positiviteit. Dikke knuffels. Dat voelt goed. Later wilde ik haar uitleggen dat ik, ook als ik boos ben, ontzettend veel van haar hou. Dat ‘houden van’ veel verder gaat dan die boze bui. Ze begreep het niet. Hmm… Soms  zijn de goede woorden zo lastig te vinden.

Ervaren

Nee, dan het ontbijt op bed. Prachtig. Ze genoot ervan om mij dat plezier te doen. En ik genoot er ook enorm van. Is ze echt al zo groot? Vanmorgen zijn ze met z’n tweetjes aan het rommelen in de keuken. Ik ben benieuwd wat er zo op de ontbijtbordjes ligt. Een half uurtje later, als het ontbijtje op is, zegt ze ineens: ‘Mama, dat heb ik voor je gemaakt omdat ik zoveel van je hou…’ Ze snapt het…  zij leert ook door te ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.