Inspiratie… van zonnestraal tot die éne zin. Wat inspireert jou?

inspire someone todayDát was een inspirerende dag. Een dag vol met mensen die wel een beetje hetzelfde denken als ik. Die ik snap. Die mijn gedachtenkronkels begrijpen. Alsof we op dezelfde golflengte zitten. Is dat inspiratie? Is dat alles?

 

Kan je inspiratie vasthouden? Is het tastbaar? Kan je het voelen? Kan je het afdwingen? Ik denk van wel. Heb je altijd inspiratie nodig om iets te kunnen maken? Dat geloof ik niet. Maar fijn is het wel. Het maakt wat je doet leuker en ‘inspirerender’.

 

Maar wat ís inspiratie dan?

Inspiratie is absoluut wat ik hierboven schreef, maar het is zeker niet alles. Niet dat de Dikke van Dale duidelijkheid geeft. Die geeft aan inspiratie de betekenis ‘Bezieling’. Maar ja, wat is dan weer bezieling? Maar dat terzijde. Bezieling maakt in ieder geval wel duidelijk dat inspiratie meer is dan ‘een goed gesprek’ met iemand die je aardig vindt.

 

Raken, leren en samen dromen

Voor mij is inspireren een ander raken. Raken met wat je zegt, schrijft, creëert of doet. Je kan de ander ermee helpen omdat hij inzichten krijgt die hem verder helpen. Ik krijg inspiratie van ‘mooie’ mensen. Vrienden. Familie. Inderdaad van mensen die op eenzelfde manier denken. Op dezelfde manier naar de wereld kijken. Die echt op dezelfde golflengte zitten. Daar leer ik van. Heel veel. Daar groei ik van, vooral als zij nét iets verder in die ontwikkeling zijn dan ik. Zij staan lekker dichtbij en dan snap je elkaar het beste. Iemand die 100 stappen verder is, daar kun je veel van leren, maar die staat soms ook mijlenver weg. Daar kun je zelfs tegenop gaan kijken. En dat maakt de afstand alleen maar groter. Nee, geef mij maar mensen die op dezelfde golflengte die een stukje verder zijn dan ik. Als wij op onze reis naast elkaar lopen en onze dromen delen, inspireren wij elkaar met een mooi gesprek.

 

foto0528

Bronnen… van inspiratie

Weet je wie ook heel inspirerend kunnen zijn? Kinderen. Zij kijken vaak nog zo puur en direct naar de wereld om zich heen. Zonder masker. Zonder woorden in te slikken omdat dat misschien beter is voor de ander. Niet normaal hoeveel ik van mijn dochters leer. Hoe hun onbevangen speelsheid mij mag inspireren om ook speels als een kind naar de wereld om mij heen te kijken.

Niet alleen mensen kunnen een inspiratiebron zijn. Ook de natuur en dingen kunnen enorm inspireren. Een wandeling in het bos. Of uitwaaien op het strand. Een zonnestraal die een boomstam in het bos verlicht. De bergen. Op vakantie gaan. Of herinneringen aan diezelfde vakantie. Een heel oud gebouw. Of juist een heel nieuwe. Een vlinder die voorbij vliegt.

Het kan zitten in iets wat je op tv ziet of hoort, of iemand die je tegenkomt.

 

Inspiratie kan zo simpel zijn

Vaak doen we zo moeilijk over inspiratie. “Ik heb geen inspiratie, dus er komt niks uit mijn handen… Ik heb geen inspiratie, ik moet hier maar even mee wachten tot ik dat wel heb…”

Is het dan niet veel meer “Ik neem geen tijd om inspiratie toe te laten. Ik maak me te druk om inspiratie te krijgen…”

 

Eigenlijk is inspiratie heel simpel. Het kan alleen die éne zin zijn die iemand zegt. Maar dan moet je ‘m wél horen. Of die blik in iemands ogen zien. En, in mijn geval, snel opschrijven op het schrijfblokje dat ik altijd bij me heb. De fluisteringen van inspiratie. Ze zijn heerlijk. En… hou je ogen en oren dus open!

 

Bevlogenheid geeft vleugels

Ik snap nu waarom in de Dikke van Dale ‘Bevlogenheid’ staat. Alleen al het schrijven over inspiratie vult mij met plezier en warmte. Bevlogenheid dus. Het inspireert. Nu kan ik wel blijven schrijven. En als de inspiratie weg lijkt, pak ik gewoon dit blog erbij. Mét mijn eigen inspiratielijstje!

 

Wat inspireert jou?

Weet je wat jou inspireert? Heb je er wel eens over nagedacht? Een lijstje gemaakt? Ik heb drie tips voor je:

  1. Maak jouw inspiratielijstje met alles waar je blij van wordt en wat je vleugels geeft
  2. Pak ‘m erbij als je inspriatie ver te zoeken lijkt
  3. Neem altijd iets mee waar je in kan schrijven. Of spreek iets in op de spraakrecorder van je telefoon. Want inspiratie zit soms in één momentje en dat wil je dan graag vastleggen.

Wedden dat je dan zo weer helemaal bevlogen bezig bent?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.