Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

‘Gaan we wandelen, mama?’ Ben ik een middag alleen met mijn oudste dochter en wat wil ze doen? ‘Naar het bos mama!’ Wat heerlijk dat ze dezelfde liefde voor het bos heeft als ik. Uiteraard lopen wij dus in het bos.

Verwonderd, zo barstensvol verwondering liep ze door het bos te struinen. Ook omdat ze er niet vaak komt, dáár, waar we die middag waren. Maar ook omdat ze al die verkleurende bladeren zo mooi vind.
‘Heb je die gezien? En die? Wat een mooie blaadjes. Hoe vind je die dan? Mooi hè, al die gele bladeren boven je neus. Nee, niet voor je neus, boven je neus, mama.’

Verwondering

De verwondering ook voor alles wat er “gewoon” is: een houten bank met een tafel langs het pad. ‘Hoe zou dat zitten in de herfst?’ Even later zaten wij dus op die koude bank aan de tafel te beleven wat er allemaal te beleven en te zien was. Gewoon omdat ze het zich hardop afvroeg.

Daar kunnen wij volwassenen nog wat van leren. Of niet? Wanneer heb jij je voor het laatst verwonderd? Of gewoon iets gedaan omdat je het wilde uitproberen? Heb je je wel eens gerealiseerd dat kinderen bijna niets anders doen? Zoveel als ze leren op school, en doen met vriendjes en vriendinnetjes. En hoe doen ze dat? Door te spelen. Vooral veel te spelen. Ze leren met andere kinderen te spelen, respect voor anderen te hebben, maar ook om voor zichzelf op te komen als ze het nodig vinden. En dat kan er best kattig aan toe gaan. Maar ze doen het wel. Ze leren ermee hoe de wereld in elkaar zit.

Spelen als een kind

Ik wou dat ik als kind minder verlegen was geweest. Meer ‘gewoon’ had gedaan. Sinds een paar maanden leer ik te spelen en te leren als een kind. Dat is echt super gaaf. En ik leer veel!! Dat kan ik echt hardop van mezelf zeggen. Juist omdat ik nu vooral de dingen doe die ik leuk vind.

Hoe vaak verras jij jezelf? Ik deed dat bijna nooit, tot deze zomer. Toen heb ik twee weken lang mezelf elke dag met iets verrast. En ik heb ontzettend veel plezier gehad. Eén verrassing per dag was maar magertjes, meestal waren het er minstens drie. Het heeft me geholpen die grijze massa van gewoontes los te weken, want nu zie ik vooral de dingen die ik leuk vind en ik doe ze ook gewoon. En omdat ik al die verrassingen voor mezelf opschreef heb ik er nu nog plezier van. En daar kan ik nu alleen maar blij mee zijn. Net zoals met dochters die het liefst met me het bos in gaan. Wat een rijkdom.

Voor het laatst iets voor het eerst

“Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?” las ik van de week op een billboard op het station. Eerlijk gezegd moest ik ‘m twee keer lezen. Maar wat een leuke tekst. Een paar uur later heb ik iets totaal onverwacht voor het eerst gedaan en vertelde ik over deze tekst. Juist omdat het dus zo leuk is om iets anders te doen dan normaal.

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Ik kan het je aanraden. Probeer het gewoon uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.