Wat hoor ik toch?

12742877_s

Kan je het je voorstellen? Na 40 jaar voor het eerst echt iets kunnen horen? Nieuwe technieken waardoor je, ook als je 100% doof bent en nog nooit iets gehoord hebt, ineens echt geluiden kunt horen. Je eigen stem horen, en die van de mensen van wie je houdt. Vogeltjes horen fluiten. Getoeter en geschreeuw.

40 jaar stilte

Van de week was een mevrouw op tv die het overkomen is. Sinds een paar weken kan ze hóren. Na 40 jaar stilte. Echt ongelofelijk. Zo bijzonder om haar te horen vertellen. Voor haar moet het nog bijzonder zijn om zichzelf het verhaal te horen vertellen. Van geluiden die ze mooi vindt. Geluiden waar ze van schrikt. Van de muziek die haar ontroert, omdat de muziek zo mooi is en omdat ze de tekst van Imagine zo toepasselijk vindt. De tranen stonden in haar ogen toen ze het vertelde.

Alle geluiden zijn nieuw

Alle geluiden zijn vreemd. Alle geluiden moet ze nog leren kennen. Wat is dat voor geluid? Wat hoor ik daar dan weer? Alles vragen. Leren waarderen, of helemaal niet.
Als je, net als ik, gewoon kunt horen, kun je je er eigenlijk geen voorstelling bij maken. Toch?

Toch deed het me ook wel denken aan een film die ik laatst gezien heb. Een stukje uit What the bleep… Dat je de werkelijkheid om je heen ziet, omdat iemand je verteld heeft wat het is. Een beschrijving van een plaatje. En dus is een boom een boom en een fiets een fiets. Het moet hetzelfde zijn met geluiden. Als je niet weet wat het is, leg je de link niet. Geen idee wat je hoort. Net alsof je in de jungle loopt en een oorverdovende herrie van vreemde (enge) geluiden hoort. Ik ben er nooit geweest, maar het lijkt me behoorlijk beangstigend al die onbekende harde én zachte geluiden.

Zoek de stilte op

Die mevrouw vond het prachtig om de vogeltjes te horen fluiten. Maar ’s morgens vroeg wakker gemaakt worden door de vogeltjes, dat liever niet. ’s Nachts doet ze de gehoorapparaten uit. Heeft ze toch nog haar stilte. En wordt ze wakker op het moment dat zij wil en niet omdat de vogeltjes haar wakker maken. Bijzonder hè?

Over leren luisteren gesproken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.